Laaneansoegning.dk har tidligere skrevet et blogindlæg om den perfekte ansøgning, men i denne artikel skal det handle om at få valgt det rigtige lånebeløb. Eller rettere, at få valgt det rette mix mellem lånebeløb, løbetid og månedlig ydelse.

Det er et område man hurtigt kan undervurdere betydningen af, men det kan have stor indflydelse for de samlede omkostninger og for hvordan tilbagebetalingsperioden forløber. Tjek vores guide til at vælge lånebeløb og kom godt fra start.

Det rette mix: Lånebeløb, løbetid og ydelse

Lad os starte med at klarlægge hvordan de tre områder er med til at påvirke hinanden. En grundlæggende forståelse herfor, er nemlig central for den videre proces. Uden at vide hvordan det hænger sammen, kan det være rigtig svært at vælge de rigtige forhold. For nok ved de fleste om man fx. mangler 30.000 eller 50.000 kroner på kontoen, men det er ikke altid så enkelt.

Dels kan det være vanskeligt at udregne det præcise lånebeløb og dels kan det være vanskeligt at vide om man ønsker en løbetid på fx. 36 eller 48 måneder. Her er hvordan de tre områder influerer på hinanden.

Lånebeløb: Jo flere penge du ansøger om, desto større krav stilles der til din økonomi – og jo flere omkostninger vil du få samlet set. Det kan nemlig tvinge dig til at vælge en længere løbetid, så du kan betale ydelsen.

Løbetid: Det er meget vigtigt du får valgt det rigtige antal måneder. Det har dels en indflydelse på de samlede omkostninger og dels på hvilket afdrag du skal betale om måneden. Du skal derfor finde et niveau, hvor du nemt kan betale ydelse, uden du presser din økonomi for hårdt.

Månedlig ydelse: Det sidste område er den månedlige ydelse, som giver sig selv, når ovenstående er valgt. Her er det centrale, at den har et niveau hvor det kan betales med dit rådighedsbeløb. Har du ikke penge nok til rådighed hver måned, vil du få en meget svær og hård tilbagebetalingsperiode. Vi anbefaler at du beregner dit rådighedsbeløb, så du kender til dit økonomiske udgangspunkt.

Guidens få trin

Du har du forhåbentlig en grundlæggende forståelse for sammenhængen, imellem de centrale begreber. Det er afgørende, for nu skal vi til guiden og dens få trin. Det er nemlig ikke sværere end som så, at udregne hvor meget du mangler på kontoen.

1. Hvad koster det?

Det første spørgsmål er hvad det koster? Det gælder uanset om det er en ferie, ny computer eller noget helt tredje. Prisen skal bruges som udgangspunkt for, hvad du mangler på kontoen.

2. Har du penge til rådighed?

Det næste er at finde frem til hvor mange penge du har til rådighed i forvejen. Det kan være der står 15.000 kr. på kontoen, men det betyder jo ikke at den skal tømmes fuldstændig. Skab dig selv et overblik over de kommende regninger og indtægter, samt hvad du kan undvære.

Det bør nu være en simpel sag at trække tallene fra hinanden, så du har det korrekte og rette lånebeløb. Det er det indledende arbejde, som er både vanskeligt og lidt tidskrævende. Men med tanke på hvor mange penge du kan spare, er det bestemt tiden værd.

Beregn selv forskellen

Du kan selv prøve at bruge diverse låneberegnere på nettet, hvor du sætter alle parametrene til at være de samme, pånær lånebeløbet. Vi har selv lavet beregninger for henholdsvis lånebeløb på 30000 og lånebeløb på 50000, for at vurdere forskellen.

Vi kan afsløre at med en rente på 9,50 % og en løbetid på 4 år, blev forskellen i kreditomkostninger på hele 4.082,93 kr. Det er ret meget, blot for at låne flere penge. Så husk at bruge lidt tid på at klarlægge det rette beløb – det betaler sig!